Ayurveda, werkt het?

Jaren geleden kwam ik in aanraking met Ayurveda en was direct geraakt. Na een zoektocht in de wereld van de alternatieve gezondheid viel hier voor mij van alles op zijn plek. Waarom? Wat raakte mij? En werkt Ayurveda echt?

Ayurveda is één van de eerste en in de loop der eeuwen meest ontwikkelde geneeswijzen. En meer dan dat, het is ook een manier van leven en gezond blijven. Het mooie en direct ook het lastige van de Ayurveda is de onderverdeling van mensen in constituties. Ieder mens heeft een basistype en daarmee worden ook ieders behoeften bepaald. Bijvoorbeeld een Vata-type, verbonden aan het lucht-element dat gepaard gaat met kou en droogte, kan beter niet te veel rauwkost eten. Warme soep helpt dit type om in balans te blijven. Een hete vochtige Pitta, verbonden aan het vuur-element, heeft juist weer wel veel aan een bak salade en mag de pepers wat vaker laten staan. Om het nog wat ingewikkelder te maken kan jouw basisconstitutie eigenlijk alleen door een Ayurvedisch expert worden bepaald, de vragenlijsten die je tegenwoordig voorbij ziet komen geven een vertekend beeld. Je kan namelijk ondanks je basistype, toch met een ander element uit balans zijn. Om weer bij het voorbeeld van de warme Pitta te blijven, die kan door omstandigheden een overmaat aan Vata hebben en dan zou die warme soep hem of haar zeker wel goed doen. Naast voeding geeft jouw constitutie ook richtlijnen voor andere leefgewoontes: een trage Kapha mag flink wat zware lichaamsbeweging doen, een onrustige Vata is erg gebaat bij regelmaat en die warme Pitta kan beter uit de zon blijven.

Waarom Ayurveda mij raakt, ondanks die ingewikkelde richtlijnen? Ayurveda is in eerste instantie niet gericht op het genezen van mensen, maar op het stimuleren van gezondheid en voorkomen van ziekte. Het heeft daarbij een holistische benadering, waarbij het in geval van ziekte kijkt naar het hele lichaam en de interactie tussen lichaam en geest. Dit biedt een mooie aanvulling op de reductionistische methode van de Westerse geneeskunde. Neem bijvoorbeeld eczeem: in plaats van een zalf voor te schrijven voor de aangedane plek kijkt Ayurveda naar de oorzaak die vaak intern ligt. Zijn er bijvoorbeeld te veel afvalstoffen in het bloed of het lymfestelsel? En heeft dit weer een relatie met een ontregelde spijsvertering of een overmaat aan stress? Door lichaam en geest op alle fronten weer in balans te brengen, wordt daarmee ook het genezend vermogen van de huid in werking gesteld. Wat uiteindelijk een meer langdurig effect heeft op de gezondheid. Ayurveda geeft je daarmee meer inzicht in en regie over je eigen lichaam. Zorg je er voor dat je met behulp van Ayurveda in balans bent, dan merk je direct dat je goed in je vel zit. Het ultieme bewijs voor mij was mijn hernieuwde vruchtbaarheid door een Ayurvedische leefwijze en veelvuldige massages. Op mijn 47ste mocht ik daarom een prachtig kerngezond meisje op de wereld zetten. Daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Naast de best ingewikkelde richtlijnen voor de verschillende constituties, geeft Ayurveda gelukkig ook algemene adviezen, zodat je niet zo hard hoeft te puzzelen steeds op wat wel of niet goed voor je is. Zo is het toevoegen van bepaalde kruiden aan je voeding heel goed voor de spijsvertering en kan je beter geen tussendoortjes eten maar zorgen dat al het voedsel is verteerd voordat je aan de volgende maaltijd begint.

In de komende nieuwsbrieven ga ik in op deze algemene tips en vertel ik meer over de achtergrond en de inzichten van Ayurveda. Want ja, Ayurveda werkt en heeft ons veel te bieden.

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en opende onlangs haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH).