Ayurveda en burn-out

In mijn ayurvedische massagepraktijk krijg ik regelmatig te maken met burn-out klachten. Een verschijnsel van deze tijd; steeds meer mensen die ten onder gaan aan de druk van werk en samenleving. Hoe kijkt de Ayurveda er naar? En welke meerwaarde biedt Ayurveda in de aanpak?

Als we kijken naar de Ayurveda zien we dat stress-gerelateerde klachten veelal gepaard gaan met een vata-verhoging. Dus een verstoring in het lucht-element. De geest wordt vooral beheerst door dit element, waardoor mensen met een vata-constitutie meer vatbaar zijn voor psychische problemen. Is het lucht-element uit balans dan kan dit zorgen voor onder andere een druk hoofd, onrust, overmatige zorgen en angst. Daarnaast kan een ophoping van ‘emotionele afvalstoffen’ allerhande mentale klachten en een gevoel van uitputting veroorzaken.

Sta je onder een zware (werk)druk dan is het steeds moeilijker om prioriteiten te stellen en je eigen leefstijl onder de loep te nemen. Dit kan gevolgen hebben voor je immuniteit, lichamelijk en geestelijk ben je minder sterk, wat weer je veerkracht beïnvloedt en vice-versa. Met een burn-out kom je steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht.

Het basisprincipe van Ayurveda is het herstellen van balans in je lichaam. Dat is dan ook de eerste stap om te nemen bij een burn-out. Om bij vata te blijven: vata is onder andere gebaat bij warmte, regelmaat, zachtheid, in de natuur zijn en warm zoet (of lichtzout) voedsel en dranken. Wandelen, zingen of in de tuin werken helpen een vata om tot innerlijke rust te komen. De onrust van bijvoorbeeld harde muziek, verkeer en computerschermen verhogen vata en kunnen beter zoveel mogelijk vermeden worden.

Daarnaast helpen massages. Je kan zelf dagelijks voor het douchen je hele lichaam met warme koudgeperste sesamolie insmeren. Ook je mond 12 minuten per dag spoelen met sesamolie heeft een heilzaam effect; binnen een paar weken word je warmer van binnen en gaat je spijsvertering beter werken. Natuurlijk kan je je ook professioneel laten masseren, waarbij speciale kruidenoliën en strijkbewegingen nog een extra effect hebben op het verlagen van vata, het afvoeren van afvalstoffen en het versterken van je immuunsysteem.

Natuurlijk kunnen ook mensen met een pitta of kapha constitutie ten prooi vallen aan stress en werkdruk en komt er meer kijken bij het herstellen van een burn-out dan hier beschreven. De meerwaarde van Ayurveda – naast het reguliere traject – is de specifieke aanpak per persoon waarbij gekeken wordt naar de constitutie, het brede scala aan leefstijladviezen die elkaar aanvullen en de koppeling die gemaakt wordt tussen lichaam en geest. Dit maakt dat je door en door goed in je vel komt te zitten. Een Ayurvedisch arts kan je hierin zeker op weg helpen.

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en heeft haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH)