Vergoeding zorgpolis

Binnenkort is Ayurtouch aangesloten bij de beroepsvereniging CAT-complementair. Dit betekent dat een Ayurvedische massagebehandeling (gedeeltelijk) vergoed kan worden door de zorgverzekeraar. Tijd om voor de jaarwisseling het aanbod van zorgverzekeraars te bekijken.

Helaas bleek enkele weken terug dat verzekeraar CZ en ook enkele andere zorgverzekeraars voor 2019 hun vergoedingen van de aanvullende verzekeringen drastisch hebben gewijzigd. Zij vergoeden een groot aantal complementaire en alternatieve therapievormen niet meer. Het gaat onder meer om Ayurvedische geneeskunde, maar ook om orthomoleculaire geneeskunde, Chinese kruiden geneeskunde en acupunctuur.

Het schrappen van de vergoedingen is een zorgzame ontwikkeling, die geen rekening houdt met de behoefte van patiënten om regie te nemen over hun eigen gezondheidszorg. En het laat veel therapeuten in de kou staan die een erkende HBO-opleiding hebben gedaan en een cursus medische basiskennis of psychosociale basiskennis om de vergoeding van hun therapie te behouden.

Via CAT-complementair wordt een Ayurvedische massagebehandeling van Ayurtouch wel vergoed met een aanvullende verzekering van Menzis, PMA, Avéro Achmea, Zilveren Kruis, OZF en ONVZ. Wie weet is het de overstap waard?

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en heeft haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH)