Spoel je mond met olie

De meeste ochtenden sta ik een half uur eerder op dan de rest van de familie. Niet makkelijk, omdat ik dan wel het heerlijke ontwaakmoment mis van onze éénjarige dochter, die me altijd meteen aansteekt met haar vrolijkheid.

Ik sluip naar beneden en begin de dag in mijn massagepraktijk met een ritueel van warm water drinken met citroensap en honing, yoga, een zelfmassage met warme sesamolie, neus reinigen met zout water, mediteren, oilpulling en koud afdouchen.

Na dit ritueel kan ik de dag veel beter aan dan gehaast een kop koffie naar binnen werken, wat ook nog wel eens gebeurt. Ik voel me wakker, fris, vitaal en mijn hoofd is een stuk rustiger. Al deze handelingen zijn onderdeel van de ‘dinacharya’ ofwel de ‘dagelijkse routine’. Deze routine staat centraal in de Ayurveda en is gebaseerd op natuurlijke ritmes, waardoor ons lichaam ook op een natuurlijke manier in balans kan komen.

Sta ik toch te laat op, dan sla ik het oilpulling niet over. Dit kan ook tijdens het douchen en aankleden en houdt niet meer in dan 12 minuten lang je mond spoelen met een eetlepel koudgeperste sesam- of kokosolie. Oilpulling is niet alleen goed voor de mondhygiëne en het verwijderen van tandplak. Het trekt ook gifstoffen uit je lichaam en heeft daarmee een positieve werking op de inwendige organen. Door de gifstoffen wordt de olie in je mond dik en wit. Slik het dan ook nooit door, maar spuug het uit in de vuilnisbak. Niet in de wc of gootsteen anders zit je straks met een verstopte afvoer.

Het lijkt een hoop werk, al deze handelingen. Maar het went snel en is dan goed te doen. Met het gevoel dat ik de dag weer aan kan verschijn ik een uur later fris aan de ontbijttafel, waar de rest van de familie al aangeschoven is.

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en heeft haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH)