Wat is een Abhyanga?

Er bestaan talloze massagevormen zowel uit het Oosten als het Westen. In veel landen is het elkaar masseren onderdeel van het dagelijkse leven. Maar wat is nu precies een Ayurvedische massage?

Een Ayurvedische massage onderscheidt zich met name door de warme kruidenoliën die worden gebruikt. Deze in India vervaardigde oliën bevatten soms wel twintig verschillende ingrediënten. De oliën hebben behalve een smerende functie ook een medicinale waarde. Ze dringen diep de weefsels binnen en werken daarbij op specifieke klachten als stress, onrust, gewrichtspijnen, spierspanning of huidklachten. De olie voor de massage wordt gekozen op basis van de klachten en conditie van de patiënt.

De meest toegepaste Ayurvedische massagevorm is de Abhyanga, letterlijk ‘liefdevolle handen’. Dit is een complete lichaamsmassage waarbij een aanzienlijke hoeveelheid olie van rond de 40 graden gebruikt wordt. In tegenstelling tot veel Westerse vormen is de richting van deze massage van het hart af, wat de energiestroom in het lichaam bevordert. De strijkende massagebewegingen stimuleren de bloedsomloop en de lymphestroom, zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

De hoofdmassage is een belangrijk onderdeel van een Abhyanga, Warme olie wordt hierbij op het hoofd gegoten dat met krachtige bewegingen gemasseerd wordt. Dit werkt diep door in het lichaam en brengt de geest in balans. De gebruikte olie draagt ook bij aan de conditie van het haar en de hoofdhuid.

Officieel is de Abhyanga onderdeel van de voorbereiding op een Pancha Karma. Dit is een zeer uitgebreide reinigingskuur van minsten 14 dagen die in India veel wordt gegeven in de ziekenhuizen of Ayurvedische klinieken. Maar het kan ook heel goed als op zichzelf staande massage gegeven worden.

Zowel preventief als voor herstel is het goed je regelmatig te laten masseren. Kom het zelf maar eens ervaren. Er zijn nog meer Ayurvedische massage- en behandelvormen. Daarover schrijf ik in volgende nieuwsbrieven.

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en heeft haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH)