Een heerlijke detox, het bestaat!

Goede voornemens in het nieuwe jaar, daar doe ik het liefst niet aan. Waarom er niet direct mee beginnen zodra je het bedenkt? Toch begin ik ook dit jaar weer met een goed voornemen: ik doe vijf dagen een Ayurvedische detox. Doe je mee?

Vorig jaar begon ik voor de zoveelste keer met een voor mij gezond voedingspatroon. Ik voelde me merkbaar beter, had meer energie, sliep beter en was minder onrustig. Maar ja, de feestdagen, het samen borrelen, uitgebreide maaltijden, chipjes, toastjes, oliebollen, het was toch wel erg lekker allemaal en om nou heel stoïcijns op een komkommertje te blijven kauwen lukte mij niet. Langzaam sloop het oude patroon er weer in en op een gegeven moment dacht ik toch: ik laat me nu maar gaan, als deze dagen voorbij zijn start ik wel weer met de voeding die goed voor mij is.

Dus daar is het weer, toch een goed voornemen voor het nieuwe jaar. En daarom begin ik volgende week eerst met een detox. Om alle opgehoopte afvalstoffen weg te werken en het spijsverteringsvuur weer eens lekker te laten branden. De spijsvertering staat bij de Ayurveda centraal. Is deze van slag dan wordt het eten niet goed opgenomen in je lichaam. De onverteerde resten vormen afvalstoffen, die langzaam de diepere lagen binnendringen en steeds meer problemen en kwalen veroorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk. Wil je je lichaam weer in balans brengen of heb je last van bepaalde ziekteverschijnselen? Dan zal je in de Ayurveda eerst een reiniging ondergaan, voordat je aan de slag gaat met een nieuw voedingspatroon. Een uitgebreide reiniging is de Pancha Karma, een kuur van minsten 14 dagen die in India veel wordt gegeven in ziekenhuizen of Ayurvedische klinieken. 

Wil je thuis aan de slag dan is een paar dagen detoxen heel zinvol. Gelukkig betekent een detox in de Ayurveda niet dat je de hele dag misselijk van de honger rondloopt of onsmakelijke sapjes drinkt. Je eet namelijk de hele dag niets anders dan Kitchari (zie recept), het beroemde Indiase gerecht. Ik vind het heerlijk en kijk er echt naar uit. Het bestaat uit een combinatie van rijst, mungbonen en groente, verrijkt met kruiden als kurkuma, komijn en koriander. Het is een neutraal en licht verteerbaar gerecht, dat het lichaam zowel reinigt als voedt. Het brengt je spijsvertering tot rust en wakkert je spijsverteringsvuur aan. Hierdoor kunnen de opgebouwde afvalstoffen verwijderd worden en herstel je de balans in je lichaam. Naast de Kitchari maaltijden drink je tijdens de kuur regelmatig warme kruidenthee. Ook slik ik een tijdje het kruid Triphala, dat de darmwerking stimuleert, en ondersteun de ontgifting met zelfmassages. Hoe lang je dit mono-dieet doet is voor iedereen verschillend. Ik ga het zelf nu vijf dagen doen, maar gewoon af en toe een bord Kitchari eten is ook al heel zinvol.

En nu ik toch aan de slag ga met de reiniging van mijn lichaam, ga ik ook meteen maar mijn huis opruimen.

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en heeft haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH)