Recept voor Kitchari

Kitchari is een eeuwenoud gerecht uit India waarmee je op een hele prettige manier kan detoxen. Het bevat alles wat je nodig hebt, wordt gemakkelijk opgenomen, ontgift en brengt je lichaam snel in balans. En het is ook nog eens heel erg lekker!

Er zijn vele recepten voor Kitchari op internet te vinden. Hieronder een goed basisrecept, waarmee je naar hartenlust kan experimenteren. In het gerecht wordt hing of asafoetida gebruikt. Dit kruid kan je in de meeste Aziatische toko’s wel kopen. Het is een vervanger voor knoflook zonder de nadelige effecten ervan. Vanwege de sterke geur wordt het ook wel duivelsdrek genoemd, maar deze geur verdwijnt zodra je het verwerkt in het eten.

Ingrediënten

 • 100 gram mungbonen – een paar uur tot een nacht lang geweekt in water
 • 100 gram basmati rijst
 • circa 1 eetlepel ghee of kokosolie
 • 1 theelepel komijnzaadjes
 • 1 theelepel korianderzaadjes
 • 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
 • 1 theelepel hing of asafoetida
 • 3 cm gember, fijngesneden
 • Himalaya zout of sojasaus naar smaak
 • peper naar smaak
 • voeg eventueel gehakte diverse groenten toe (bijvoorbeeld selderij, snijbiet, broccoli, wortelen, bloemkool, spinazie. Gehakte dadels of rozijnen erbij is ook lekker)

Vind je dit recept erg ingewikkeld, dan kan je in de plaats van alle kruiden ook anderhalve eetlepel kerriepoeder gebruiken. De hing of asafoetida kan je ook vervangen door één teentje knoflook.

Bereiding

 1. Verhit de kokosolie of ghee in een pan met dikke bodem en voeg komijn- en korianderzaadjes toe. Voeg vervolgens de kurkuma, hing en gember toe. Fruit dit kort en voeg de groente met een langere kooktijd toe.
 2. Doe de afgespoelde mungbonen en rijst in de pan en voeg water toe tot het circa een centimeter onder water staat. Voeg de kortkokende groente als spinazie na 15 minuten toe. Na zo’n 20 minuten is de Kitchari gaar (afhankelijk hoe lang de mungbonen geweekt zijn).  Voeg indien nodig water toe en check of bonen en rijst gaar zijn. De dikte van de Kitchari kun je naar eigen smaak bepalen, maar het hoort enigszins dun en soepachtig te zijn.
 3. Breng op smaak met wat Himalaya zout of sojasaus en eventueel peper.
 4. Serveer warm, garneer het eventueel met verse korianderblaadjes of geraspte kokos.

Gebruik

Voor een detox mono-dieet maak je een flinke pan Kitchari en eet je dit als ontbijt, lunch en avondmaal. Heb je daar niet genoeg aan, dan kan je ook nog een vierde portie eten. Tussendoor drink je warme thee, bijvoorbeeld gemberthee of komijn-koriander-venkel-thee. Maak een grote thermoskan en probeer elk half uur wat te drinken.

Rust en ontspanning is een heel belangrijk onderdeel van detoxen. Zorg dat je agenda niet te vol staat. Neem wat tijd voor yoga of wandelen. Geef je zelf ’s ochtends een massage met warme sesamolie of boek een Ayurvedische massage om het ontgiftingsproces te helpen. Ook een behandeling met kruidenpasta of een stoomcabine hebben een reinigend effect.

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en heeft haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH)