Hoe de Ayurveda ons een dochter bracht

Op 14 september 2017 werd onze dochter Inti Ashwa geboren. Ze dankt haar naam mede aan de manier waarop zij verwekt werd. We zijn er namelijk van overtuigd dat de Ayurveda hier voor een groot deel aan bijgedragen heeft. Hoewel dit niet voor iedereen het tovermiddel zal zijn, vertel ik toch graag ter inspiratie ons verhaal.

Drie jaar eerder was ik mijn vriend Frans tegengekomen. Al vanaf het begin van onze relatie kwam de kinderwens ter sprake en het verlangen om samen een kind op te zien groeien. Maar er waren ook twijfels, met name vanwege onze leeftijd. Een paar keer was ik over tijd. Toen dat echter telkens vals alarm bleek, waren we toch ook opgelucht. Het was waarschijnlijk gewoon te laat en het kon niet meer.

De kinderwens werd losgelaten. Ik startte een opleiding Ayurvedische Massagetherapie en in november 2016 kreeg ik Frans zo ver om zich voor een paar maanden aan een strikt Ayurvedisch dieet te houden. Daarbij masseerde ik hem regelmatig. Beiden slikten we het kruid Ashwagandha, ook wel de Ginseng van India genoemd. De Sanskriet benaming ashwa (paard) gandha (geur) verwijst naar de typische geur van de verse wortel. Binnen de Ayurvedische geneeskunde wordt de wortel van Ashwagandha al meer dan 4000 jaar gebruikt voor onder andere de verjongende effecten. Maar één ding wisten wij niet: Ashwagandha wordt ook vaak gebruikt bij vruchtbaarheidsproblemen en heeft aantoonbaar effect op de kwaliteit van sperma.

Tijdens de kerstvakantie van 2016 voelde ik me misselijk. De menstruatie bleef ook maar uit. De zwangerschapstest bleek positief. We waren zo verrast dat we het nieuws in eerste instantie niet konden omarmen. We waren toch veel te oud voor kinderen? Ik was op dat moment 46 en Frans was 54 jaar. Met zeven weken lieten we een echo maken. Al snel zei de echoscopist: “daar klopt een dapper hartje”. Met die woorden waren we helemaal om en vielen elkaar ontroerd in de armen. Dit kindje had voor ons gekozen en wou er graag zijn. Ze was zo welkom!

Over de naam van onze dochter waren we het al snel eens: Inti Ashwa. Inti is de zonnegod van de Inca’s en deze kleine meid bracht ook letterlijk de zon in ons leven. De tweede naam Ashwa verwijst naar het kruid en naar de Ayurveda die hebben bijgedragen aan de verwekking van het meisje. Vanouds is het paard ook het zinnebeeld voor kracht en vitaliteit.

De zwangerschap verliep voorspoedig en zonder medische ingreep werd ons zonnekindje geboren. We zijn er zeker van dat het in balans zijn van onze lichamen door de Ayurveda de vruchtbaarheid bevorderde. De Ashwagandha gaf nog een extra stimulans. Ashwagandha wordt met name gebruikt voor vruchtbaarheidsproblemen bij de man. Later ontdekte ik het kruid Shatavari, dat zich met name richt op vrouwelijke hormonale balans en vruchtbaarheid.

Niet alleen voor de vruchtbaarheid is het in balans zijn van je lichaam bevorderlijk, maar natuurlijk ook voor tal van andere klachten. Je regelmatig laten masseren helpt je om in balans te komen en blijven.

Edith van Overveld is Ayurvedisch massagetherapeut en heeft haar praktijk Ayurtouch in Bergen (NH)