Ayurveda

Ayurveda is één van de oudste levensleren en ontstond zo’n 5000 jaar geleden. ‘Ayur’ betekent leven en ‘veda’ staat voor inzicht. Letterlijk betekent ayurveda dus levensinzicht. Ayurveda geeft richtlijnen voor een gezond leven om ziekten te voorkomen. Het gaat daarbij uit van een holistische benadering: lichaam en geest kunnen niet onafhankelijk van elkaar gezien worden, en lichamelijke klachten kun je niet geïsoleerd bekijken.

Basis van alle Ayurvedische behandelingen is het herstellen en behouden van balans in het lichaam. Daarbij spelen de elementen aarde, water, vuur, lucht en sfeer een belangrijke rol. Die zijn allemaal vertegenwoordigd in het lichaam en bij iedereen in een andere verhouding. Deze verhouding, de constitutie, bepaalt jouw persoonlijke behoeften en gedrag.

Om het lichaam in balans te krijgen en te houden gelden voor iedereen specifieke leefstijladviezen voor bijvoorbeeld voeding, beweging, activiteiten, kruiden, muziek en kleuren. Is het lichaam fysiek of mentaal uit balans dan ontstaan er ama (vervuiling) en ziekteverschijnselen. Essentieel bij de behandeling van vrijwel alle aandoeningen is het lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen. Binnen de Ayurveda neemt massage een centrale rol in.

Ayurvedische oliemassage wordt in Ayurveda ook wel Sneha genoemd en die term betekent onder andere liefde of tederheid. Oliemassage is bij uitstek geschikt om ama die in de lichaamsweefsels aanwezig is los te maken en af te voeren. Zowel de massage als de kruiden stimuleren de doorbloeding en de uitscheidingsorganen, zodat afvalstoffen gemakkelijker het lichaam kunnen verlaten. Specifieke Ayurvedische massagebewegingen reguleren de energiestromen van het lichaam, waardoor verstoringen opgeheven worden en het immuunsysteem beschermd en versterkt wordt.

Tips over Ayurveda, massage en gezondheid ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Ayurtouch: